Alleby Ridklubb

Stallvett

Den svenska ridskolan är mycket mer än bara en plats där man lär sig rida. Den är också en träffpunkt och en stor del av tillvaron för våra barn och ungdomar. För att säkerställa en trygg miljö måste man lära sig att uppfatta hästen som en levande varelse, lära sig respekt och rätt sätt att uppträda i stallet och gentemot hästen. Allebys hästar är noga utvalda och välskolade för att vara lämpliga för att bo på en ridskola. Så de är snälla och tåligare än många andra hästar, men det är bra att tänka på nedanstående generella punkter:

  • Gå lugnt i stallet och tala i vanlig samtalston. Stallet är hästens hem. Allt som slamrar, väsnas, flaxar eller fladdrar kan göra hästen orolig och nervös. En skrämd häst reagerar instinktivt med att försöka fly eller kasta sig undan, en störd eller irriterad häst försöker i värsta fall slå ifrån sig.
  • Var tydlig när du umgås med hästar. Se till att hästen har sett dig och förstår vad det är du vill göra innan du gör det. Överrumpla inte hästen! Smyg inte heller eftersom även det beteendet signalerar fara för hästen: Hans instinkt säger ”det som smyger kan vara ett rovdjur”.
  • Håll säkerhetsavstånd – ca 3 meter – mellan hästarna i manegen samt då hästarna leds in och ut ur ridhuset.
  • Fråga om lov innan du går in eller fram till en häst du inte känner. Tänk på att aldrig sträcka fram handen mot en häst du inte känner. Om hästen biter går det blixtsnabbt.
  • Se upp med paraplyer, barnvagnar, prasslande kassar, plötsliga skarpa ljud. De mest vardagliga saker för oss kan verka ruskigt farliga för hästen. En skrämd häst kan vara svår att kontrollera.
  • Om du behöver ta på eller av dig något plagg när du sitter på hästryggen, måste du be ridläraren om lov eftersom ridläraren måste hålla i hästen vid bytet.
  • Kom ihåg att aldrig mata hästen ur handen. Då kan hästarna bli nafsiga och bitas.
Du är här: Hem Ridskola Ridning Stallvett